Historische bustochten.

 

‘De Maelstede’ verzorgt historische bustochten waarbij de geschiedenis van het bezochte gebied uitvoerig aan de orde komt. De bus stopt op een aantal plaatsen waarbij wordt uitgestapt om dingen van dichtbij te kunnen bekijken. Gezelschappen kunnen een van onderstaande tochten boeken,.

 

‘Versterckt Zeeland’

Dit is een dagtocht vanuit Oost-Zeeuws-Vlaanderen naar de Zak van Zuid-Beveland en Walcheren.  Bezocht worden: fort Rammekens, landfront Vlissingen, de ringwalburg van Oost-Souburg, Middelburg (lunch pauze), Westeindseweel, fort Ellewoutsdijk, kasteel de Hellenburg, Baarland en Hoedekenskerke. De excursie wordt afgesloten met een bezoek aan fort Lillo.

 

 

‘Toeren door het oude Hulster Ambacht’

Dit is een excursie die vertrekt vanuit Hulst en die een halve dag duurt. Bezocht en besproken worden: het Land van Hulst met het Groot Eiland, Stoppeldijk, Kloosterzande (met excursie naar de Te Zandekerk), Kuitaart, Lamswaarde, Scheldevaartshoek, Zandberg (pauze), sluis van de Steenen Beer (met excursie), gedekte weg onderlangs de liniedijk, de Zandstraat en weer terug in Hulst.

 

 

‘Op de grens van zout en zoet’. Toeren langs forten en kreken.

Dit is een excursie die vertrekt vanuit Hulst en die een halve dag duurt.

Buitendijkse stukken grond waren aan het zoute water ontworsteld en ingepolderd door de inspanningen van monniken. Door inundaties ten gevolge van oorlog werden de polders weer zout. De inbraakgeulen schuurden uit tot kreken die het zeewater diep het land in lieten stromen. Daarna vonden opnieuw inpolderingen plaats en werd het land weer zoet. Het gebied waar de bustocht doorheen voert is dus eerst ingepolderd, vervolgens overstroomd en daarna her ingepolderd. Door de strijdende partijen werden langs de ontstane stroomgeulen forten en liniedijken aangelegd. Her en der zijn resten van forten, liniedijken en inbraakgeulen nog duidelijk in het landschap aanwezig. De tocht voert langs Heikant, Sint-Jansteen, Nieuw-Namen, fort Liefkenshoeck (excursie en pauze), Prosperdorp (excursie naar de kerk van de hertogen van Aremberg), Emmahaven, Steenen Beer en weer terug naar Hulst.

 

 

‘Strategisch landschap’ Toeren langs fortenlinies en inundatiegebieden in Oost-Zeeuws-Vlaanderen en de ‘Oude Wereld’ van Oost-Vlaanderen.

Dit is een excursie die vertrekt vanuit Hulst en die een halve dag duurt.

Bezocht worden: Linie van Communicatie ten Oosten van Hulst met fort Zandberg, de Steenen Beer, de Groeve van Nieuw-Namen, de Koningsdijk, Verrebroek, de Holland Stellung, kasteel Singelberg, de Saleghempolder en Panneweel, de Grote Geul (pauze), Rode Moerstraat, Oude statie De Klinge en uitleg over ‘De Dodendraad’. Aankomst weer in Hulst.